Denne blog fokusere på, hvordan du får et sundt sexliv. Her vil du læse omkring, hvordan sex er sundt for både krop og sind, samt hvordan det også kan have en positiv effekt på din trivsel.
Det er sundt for ens krop, sjæl og relationer omkring en
Fysisk kontakt med andre mennesker, herunder sex, kan have positive effekter på både din fysiske og psykiske sundhed.
Det er let at forstå, når man tænker over det, da en krammer eller en berøring fra en person, man holder af, kan give en følelse af ro og tryghed, især hvis man føler sig trist eller stresset. For nogle mennesker kan dette endda føles lige så vigtigt som at spise eller sove.
Det kan have en positiv effekt på vores trivsel
På den anden side er vores videnskabelige forståelse af seksualitetens positive indvirkning på trivsel og sundhed langt mere usikker. Vi ved, at et godt og meningsfuldt seksualliv kan have en positiv effekt på vores fysiske og mentale sundhed og give os ekstra ressourcer til at tackle modgang, kriser og alvorlig sygdom, men der er stadig behov for omfattende og veludførte befolkningsundersøgelser for at forstå mekanismerne bag denne “trivselsfaktor”.
Den internationale forskning viser, at seksualiteten kan spille en vigtig rolle i vores trivsel, men der mangler stadig pålidelige data for at belyse, hvordan et velfungerende seksuelt liv kan have en gunstig indvirkning på vores fysiske sundhed og øge vores psykosociale robusthed. Med andre ord har vi brug for mere solid forskning for at forstå, i hvilket omfang og på hvilken måde seksualitet kan bidrage til vores sundhed og trivsel.
Der kan også være negativ sammenhæng med det
Der er imidlertid også en negativ sammenhæng mellem seksualitet og sundhed. Seksuelt overførte sygdomme, seksuelle dysfunktioner og seksuelle traumer kan have en negativ indvirkning på ens fysiske og mentale sundhed. Samtidig kan sygdom og usund livsstil forhindre fuld udfoldelse af ens seksualitet.
Sex udløser en række kemikalier i hjernen
Dopamin
Endorfiner
Oxytocin
Prolaktin
Der er ikke en opskrift på et sundt sexliv
Mennesker er forskellige, og en vigtig pointe er, at der ikke findes en opskrift på, hvordan et godt sexliv ser ud: Det handler om, at den enkeltes behov og lyster bliver opfyldt. Man kan altså ikke bare sige, at hvis du har sex 2 gange om ugen, så er dit sexliv sundt.
Men hvis du generelt får dine behov opfyldt, og her handler det ikke kun om sex, men også om seksuel aktivitet generelt, sensuelle indtryk og alle de behov, vi mennesker kan have i forhold til kontakt med andre mennesker, så vil det kunne have positive effekter på din livsglæde, selvtillid og trivsel. Det vil også kunne give en større følelse af mening i dit liv, mindre stress, depression, angst, vrede og gøre dig bedre til at møde udfordringer.