Motion

motion i form at løbetræning
Dette blogindlæg handler om motion. Her kommer vi ind på, hvorfor det er vigtigt for dig at motionere, hvor meget du skal motionere, hvordan du kan måle din kropsvægt, og hvordan du kan motionere på forskellige måder.

Hvorfor er motion vigtigt?

Motion er vejen frem til et bedre, længere og sundere liv. Ved at motionere, vil man opleve at blive en del lykkeligere og gladere for sin tilværelse, som også giver en et ekstra selvtillidsboost. Der er et stort positivt sammenhæng mellem at være fysisk aktiv og de kognitive processer, som gør ens læringsevner endnu mere effektive.

Hvis man er en person, som normalt ikke motionerer aktivt i hverdagen, vil man opleve et langt bedre helbred. Det gælder både for ens krops helbred, men også for ens mentale helbred, så man bliver langt klarer i hovedet, og få en del bedre nattesøvn.

Den mindste form for motion kan gøre en forskel

Uanset alder, kan man opnå en effekt ved at træne. Selv den mindste form for motion kan være meget effektiv imod hjertesygdomme, blodpropper, forhøjet blodtryk eller stive muskler og led. En smule motion om dagen, kan gøre ens immunsystem bedrer, hvorimod en for voldsom træning faktisk kan påvirke ens immunsystem negativt.

 Det kan også gøre ens humør bedre ved at dyrke motion, og ved at dyrke motion sammen med andre, kan det forbedre ens sociale relationer og netværk.

Hvor meget motion skal man have?

Ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal alle voksne mindst være fysisk aktive i 30 min. om dagen, hvor alle børn mindst skal have 60 minutter fysisk aktivitet om dagen. Hvis de 30 minutter bliver delt op, skal den fysiske aktivitet vare mindst 10 minutter, mellem moderat til høj intensitet:

Moderat intensitet – her har man sin puls oppe, hvor man kan mærke det fysisk, men man er stadig i stand til at fx snakke med andre. Det kunne fx være jogging, cykling, gå op ad trapperne, en længere gåtur med venner, familie eller kollegaer.

Høj intensitet – her er pulsen helt oppe, så man føler sig meget forpustet, og man kan have problemer med at føre en ordentlig samtale. Det kan være aktiviteter som fx styrketræning, maratonløb, svømning eller boldspil som fx fodbold.

Hvornår er ens krop tynd, moderat eller overvægtig?

Brug en BMI-måler

Det kan være svært i starten at vide, hvordan man skal motionere afhængigt af ens kropsvægt. Som begynder, er det altid godt at måle sin kropsvægt ved brug af Body Mass Index, forkortet som BMI. Her kan man indsætte, hvor meget man vejer lige nu, og derefter sætte sit mål. Det kan være man gerne vil enten tabe sig, tage på eller beholde den nuværende vægt. Herefter kommer BMI-systemet frem til, hvor mange kalorier du skal indtage om dagen, afhængig af dit mål.

Find harmoni mellem kost og motion

Det er også vigtigt at finde den rette harmoni, mellem ens kost og motion. Hvis ens mål er at tabe sig, men man spiser på den samme måde hele tiden, vil man ikke få nogle mærkbare resultater. Det er fordi man enten, ikke er i kalorieunderskud, eller man ikke forbrænder nok kalorier af. Derudover er det også vigtigt at spise rigtigt, så ens mave er i balance.

Hvordan skal man motionere?

Flere skridt i hverdagen

Der findes mange forskellige måder at motionere på. Det kan være så simpelt, som at gå et vis antal skridt om dagen, hvor man går en tur til fx supermarkedet eller en længere tur i parken.

Motionstræning til at styrke sin krop

Man kan også få motion ved at træne. Den eneste forskel ved træning er, at man her fokuserer mere på at gøre sin krop og sind stærkere, styrke sin kondition og gøre en funktion bedre. Det kan være, man fx har en meget svag lænd, og gennem styrketræning kan man derved forbedre og gøre sin lænd stærkere, så man også har musklerne til at lave andre intense øvelser.

Hvordan kommer man i gang med at motionere?

Motion kan i princippet foregå overalt. Man kan motionere derhjemme, i parken, fitnesscenter eller på arbejdet. Hvis man er nybegynder, kan det virke uoverskueligt, hvor man skal starte henne. Heldigvis er der mange gode måder, som man kan starte på.

Motionsvideoer på YouTube

Som nybegynder, kan du starte med at gå online og finde motionsvideoer på fx YouTube. Her kan du finde mange eksperter eller erfarende træner, som kan give dig gode tips og råd til, hvordan du kan motionere. Det er en fordel, da man kan udføre øvelsen derhjemme, og dermed spare tid på at tage hen til fx et fitnesscenter og så hjem igen. De fleste øvelser online er også detaljeret, og kan spilles igennem flere gange, så man kan få helt styr på øvelserne.

Download en motionsapp på mobilen

En anden måde man kan begynde er at downloade en motionsapp. Der findes en masse apps omkring motion, der giver en et motionsprogram om, hvor meget du skal træne, hvornår du skal træne og hvilken kropsdel du træner. På den måde sikrer du at få en god kondition, og mindsker risikoen for muskelskader. Selvom denne løsning er effektiv og bekvem for forbrugeren, så kræver de fleste apps også et abonnement, hvor du betaler et bestemt beløb hver måned. Det skal man også have i mente, når man overvejer at forbedre sin kondition.

Træn med en professionel personlig træner

Det kan også være en fordel, for en nybegynder at have en personlig træner. Det kan foregå i et fitnesscenter, hvor man er sammen med sin personlig træner, som vejleder en igennem de forskellige øvelser. Det er en stor fordel at have en personlig træner i starten, da han/hun har erfaring indenfor træning, og kan give en de bedste råd, så man kan få en bedre kondition. Derved er der også mindre risiko for, at man ender med at træne forkert og ende med en muskelskade.

Se mere

Rengøring

Rengøringsservice

Professionel rengøringsfirma For mange udgør rengøring en betydelig tidsrøver i dagligdagen. Ved at overlade denne opgave til professionelle, frigøres der tid til det, man virkelig

ems-træning
Din sundhed

EMS-Træning

EMS-træning er en revolutionerende tilgang til effektiv træning, der giver dig mulighed for at opnå resultater på kort tid. Med EMS-træning kan du styrke dine