Sociale Medier er blevet en stor del af vores hverdag
De sociale medier, også kendt som SoMe, har på godt og ondt være en del af de fleste menneskers hverdag i meget lang tid. Vi kigger konstant på vores moderne smartphone, der er blevet en rutine om morgenen, før søvnen rigtig er kommet ud af øjnene.
Når vi så er på vej i seng igen om aftenen, så bliver telefonen lige tjekket en ekstra gang, for at man lige får det seneste med fra Instagram, Facebook, TikTok eller Snapchat, hvor vi får vores daglig fiks af SoMe.
Dette store forbrug har været med til at forme vores måde at se verdenen på, men også synet på os selv som personer. Og det har derved også en stor effekt, på vores mentale sundhed.
Den positive og negative side
Der er både positive og negative sider af sociale medier.
Ser vi dem med positive øjne, så er det platforme vi bruger til at holde kontakten med vores venner og familie. Det er samtidig et sted, hvor vi nemt kan finde underholdning, der skaber en glæde i vores hverdag, men vi bruger dem samtidig også til at holde os opdateret på de seneste nyheder, trends og begivenheder i verdenen.
De negative sider er at de også kan være en kilde til angst, stress, depression og dårligt selvværd. Dette kan især ske, hvis man ikke rigtig ved, hvordan man skal navigere og håndtere SoMe verdenen, på en sund måde.
Hvorfor bliver man så afhængig af sociale medier?
Det der er en nøglefaktor for, at man bliver så afhængig af sociale medier, er den måde som de er udformet på.
De er nemlig designet til at være både repeterende og stimulerende med uendelig indhold, der får en til at komme tilbage efter mere lindrende dopamin, som de sociale platforme frigiver.
Anerkendelse på de sociale platforme
En af de faktorer, der påvirker vores brug af sociale medier, er vores behov for social anerkendelse. Det er naturligt for os at ønske at blive set og anerkendt af vores venner og jævnaldrende, og når vi konstant ser dem dele billeder og opdateringer på sociale medier, kan vi føle os pressede til at gøre det samme.
Dette behov for anerkendelse kan føre til følelser af jalousi og utilstrækkelighed, da vi sammenligner os selv med andre og måske føler, at vores liv ikke er lige så spændende eller interessante. Desværre kan dette yderligere nære vores afhængighed af de sociale platforme, da vi forsøger at finde en måde at føle os mere anerkendt og accepteret på.
Det er vigtigt at forstå, at vores hjerner er skabt til at søge social interaktion, og sociale medier giver os en uendelig strøm af forbindelser.
Find balance i dit forbrug i din hverdag
Det er også vigtigt at huske på, at det ikke er sundt at sammenligne sig med andre hele tiden. Vi er alle unikke, og vores liv er forskellige.
Det er vigtigt at finde en balance mellem at bruge sociale medier til at opbygge forbindelser og dele vores liv, samtidig med at vi husker at være os selv og værdsætte vores egne oplevelser og succeser.